Sklárov by sankcie Rusku nemali ohroziť, odbyt je zabezpečený

05.08.2014 Bratislava

Bratislava 5. augusta (TASR) – Sklársky priemysel na Slovensku má zabezpečený odbyt výrobkov, zamestnáva stabilne okolo 3000 zamestnancov.

Situácia na Ukrajine a sankcie Európskej únie voči Rusku by preto podľa generálneho sekretára Zväzu sklárskeho priemyslu (ZvSP) SR Štefana Škultétyho nemali vo väčšej miere poškodiť toto odvetvie priemyslu.

"Situácia na Ukrajine je turbulentná, nepoznáme do podrobností ani sankcie, nemali by sa však vo väčšej miere dotknúť sklárskeho priemyslu," skonštatoval Škultéty pre TASR.

Upozornil, že až 90 % sklárskych výrobných podnikov na Slovensku je v rukách zahraničných nadnárodných spoločností, ktoré majú vlastnú finančnú a investičnú politiku. Medzi zvyšnými 10 % výrobných podnikov hrá rozhodujúcu úlohu RONA v Lednických Rovniach, ktorá má tuzemských majiteľov. "Tomuto podniku sa darí mimoriadne, keďže je najväčším zamestnávateľom v sklárskom priemysle v SR a z roka na rok zvyšuje obrat svojich výrobkov. Až 98 % produkcie vyváža do zahraničia, nielen do Nemecka, Veľkej Británie, ale aj na americký kontinent a do Číny," priblížil generálny sekretár ZvSP.

Podniky združené v sklárskom priemysle majú skoro 4 roky okolo 3000 zamestnancov. "Možno povedať, že sklársky priemysel na Slovensku je v dobrej kondícii, čo pripisujem aj privatizácii. Po dvojročnej kríze nastalo v tomto priemysle mierne oživenie. Zabezpečený je najmä odbyt výrobkov, čo je podstatné a zabezpečené sú aj investície zo zahraničia. Na jednej strane tieto investície s tým, že sa dávajú nové moderné technológie, nemajú na počty ľudí pozitívny vplyv, ale majú pozitívny vplyv na vzdelanosť ľudí," skonštatoval Škultéty.

Situácia priemyslu orientovaného na export, závisí od vývoja na zahraničných trhoch, najmä v Nemecku a na amerických trhoch. Priemysel s produkciou sklolaminátov je naviazaný najmä na automobilový a stavebný priemysel, ale aj na výrobu veterných elektrární.
 

Vyberte región